Fascismul

Primul razboi mondial dintre anii 1914-1918 a aparut la inceput ca un triumf al democratiei, de vreme ce marile imperii europene, traditionaliste si militare s-au prabusit, fiind inlocuite cu republici parlamentare. Insa noi forte au fost generate de consecintele razboiului, iar mai tarziu de Marea Criza care a provocat o cadere dura a economiei pe plan mondial incepand din 1929. Una dintre aceste forte a fost comunismul, care, inspirat din Revolutia Rusa a anului 1917, urmarea inlaturarea guvernelor in favoarea unei dictaturi a proletarului (clasa muncitoare); cealalta a fost fascismul.

Doctrinele miscarii fasciste se opuneau ferm celor comuniste, precum si celor democratice. Traditionalistii si marii propietari se sprijineau adeseori pe ea, ca pe o protectie impotriva comunismului, insa aceasta reprezenta mult mai mult decat o simpla miscare conservatoare. Ca si statele comuniste, statele fasciste au fost dictaturi, ele fiind conduse de un singur partid care nu accepta opozitie si prezidate de un puternic si preaslavit conducator.

Puterea fascismului

Fascistii au preluat puterea si au reusit sa o pastreze prin mobilizarea maselor, folosind toate mijloacele moderne de organizare si propaganda. Adeptilor fascismului li se opunea ca natiunea avea o importanta majora, ca supunerea si sacrificiul de sine reprezentau doua virtuti fundamentale si ca razboiul era cea din urma dovada a maretiei unui popor.

Statul fascist avea un caracter militar, uniformele erau pretitundeni, fiind purtate nu doar de soldati ci si de membrii partidului, politisti si membrii organizatilor de tineret.

Camasile negre

In termeni generali fascismul desemneaza un grup de miscari similare care au adoptat diverse nume. Acest cuvant provine insa de la un italian, fost socialist, pe nume Benito Mussolini, care in martie 1919 a fondat "Fasci di Combattimenti", ce a devenit ulterior Partidul Fascist; (Fasci isi are originea in vechiul simbol roman al autoritatii: un manunchi de vergi si un topor.)

In aspiratia sa catre putere fascismul s-a sprijinit pe nemultumirile Italiei referitoare la izbucnirea Primului Razboi Mondial; Italia a luptat de partea castigatoare, insa a facut mai putine cuceriri decat s-a asteptat. Probabil ca acest lucru nu ar fi avut importanta in cazul in care tara ar fi revenit la normal dupa razboi. Perioada postbelica a fost insa agitata si tensionata. Ca reactie la aceasta, fascistii in uniformele lor negre, au promis restabilirea ordinii, insa repetatele lor atacuri si inlaturarea ilegala a guvernelor de stanga a unor orase au slabit mult autoritatea statului; aceasta tactica este clasica, aplicata ulterior si de alte partide fasciste.

Folosirea terorii

Tactica mentionata anterior era folositoare deoarece partidele fasciste n-au aitns niciodata performanta unei majoritati de voturi in alegeri libere; acestea au avut insa succes afisand o imagine irezistibila, exersand o teroare repetata impotriva comunismului si subrezind increderea in sine a autoritatilor. Mussolini insasi a demonstrat-o in celebrul mars spre Roma in mai 1921, care nu avut un caracter razboinic, era doar o masa de oameni simbolizand puterea; in urma acestui mars, Mussolini a fost numit prim-ministru.

La inceput un simplu conducator al unei coalitii, Mussolini a reusit treptat sa inabuse toate formele de opozitie si pana in 1928 a devenit "IL Duce" (Conducatorul), detinand controlul absolut asupra unui stat cu un singur partid. In aceasta perioada, multi europeni au fost impresinati de felul in care Mussolini parea sa fi restabilit ordinea, imprimandu-le italienilor simtul mandriei si al telului in viata.

La fel de iluzorie era si marea putere a statului italian creata in cea mai mare parte prin demonstratii publice si sustinuta de puternica personalitate a lui Mussolini. In realitate Italia era o tara relativ saraca, Marea Criza Economica din 1929 afectand-o profund. Cu toate acestea in anul 1930 Mussolini a lansat o politica expansionista, cucerind Abyssinia (Etiopia), anexand Albania si devenind in final aliatul lui Hitler in cel de-al doilea Razboi Mondial.

Partidul Nazi (Nationalist Socialist) a fost creat dupa modelul fascistilor lui Mussolini si a preluat puterea in Germania (1933) prin mijloace asemanatoare. Cu toate acestea fanatica sa conceptie rasista il deosebea foarte mult de miscarea fascista din Italia. Condusa de Adolf Hitler, in anii 30 Germania a practicat o politica dura de expansiune care a provocat izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial si a facut posibil fascismul.

Marsul ia sfarsit

Sfarsitul miscarii fasciste nu putea fi prevazut in anul 1930, cand secolul XX parea sa fie, dupa prezicerile lui Mussolini "era fascista". Germania si Italia se aflau in actiune. La fel si Japonia imperiala; desi actele ei de agresiune nu aveau un real caracter fascist, relatiile sale amicale cu Germania si Italia au situat-o in tabara fascista. Partide de tip fascist s-au raspandit in intreaga Europa, au luat nastere inclusiv Uniunea Britanica a Fascistilor, condusa de Sir Oswald Mosley si "Actiunea Franceza" in Franta. Regimuri mai mult sau mai putin fasciste au preluat puterea in Portugalia, Austria, Grecia si Romania, doctrinele fasciste patrunzand deopotriva in Brazilia si Argentina.

Indiferent daca erau sau nu strict fasciste, dictaturile au inlocuit sistemele democratice in multe tari. In 1936, generalii spanioli in frunte cu Francisco Franco au organizat o revolutie sprijinita de Falange (UN partid fascist), precum si de forte de dreapta (inclusiv Biserica). Indivizi idealisti din toata lumea au venit in Spania pentru a da ajutor republicii, insa nationalistii lui Franco au fost sprijiniti de Germania si Italia care au trimis ajutoare militare si materiale. Dupa o teribila si salbatica lupta care a durat 3 ani, Franco a iesit victorios. Prea istet sa se implice in cel de-al doilea Razboi Mondial, el a ramas dictator al Spaniei avand un stil mai degraba traditionalist decat fascist pana la moartea sa in 1975.

La acea vreme, Razboiul Civil din Spania parea o infrangere dezastruoasa a democratiei in conflictul cu fascismul. Cu toate acestea, in martie 1939, cand Razboiul Civil nu se incheiase, un nou conflict, mai indarjit avea sa se iveasca.